När en ambulans inte räcker till

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

"Prio 1 - larm. Akut sjuk patient med misstanke om påverkan på vitala parametrar"

IMG_5411.JPG

Väl framme hos patienten ser vi att patienten är påtagligt besvärad av sin andning. Hen svarar inte på de läkemedel som vi behandlar patienten med och nu får patienten panik. Läpparna börjar bli blå och hen får inte i sig tillräckligt med syre. Patienten tar tag i min arm och kämpar fram orden "hjälp mig".

I den här situationen är två händer för lite för att på bästa sätt vårda patienten bak i vårdarhytten i ambulansen. Det är i dessa lägen som det är dags att ringa till SOS och meddela att vi behöver assistans. SOS larmar närmaste lediga ambulans som får komma och assistera oss. Vi jobbar på med patienten och lastar in hen i vår ambulans så fort vi kan. Patienten behöver snabbt komma in till sjukhuset.

I refugen stannar vi till och en kollega hoppar in i vårdarhytten. Nu känns det mer tryggt. Min kollega kan ringa in till akutmottagning och förvarna att vi kommer med en akut sjuk patient så de kan stå redo. Hen hjälper mig att dra upp läkemedel från glasampuller till sprutor. Vi förbereder oss på det värsta - hjärtstopp. När hjärtat inte får tillräckligt med syre orkar inte hjärtat slå längre och det leder till att det stannar. Då hamnar vi i en helt annan situation. Det som är viktigt då är att ha bra infarter så att vi lätt kan administrera läkemedel direkt i blodbanan, som adrenalin. Medan min kollega kör med blåljus och sirener sitter vi två bak och vårdar den svårt andningsbesvärade patienten. 

Annons

Det finns vissa larm som SOS per automatik larmar två ambulanser, exempelvis - hjärtstopp, trafikolycka mm. Men på en del larm visar det sig att det är värre än vad vi trott eller att patientens tillstånd har försämrats när vi väl kommer fram till patienten. Den information SOS fick från början uppfyller inte kraven för ett tvåbilslarm, men vi kan då ringa upp SOS och säga att vi vill ha assistans av en till ambulans. Det gäller då att att det finns en till ambulans att tillgå, annars får vi helt enkelt jobba på det bästa vi kan. 

Annons