#renanaturen det gjorde jag en dag efter jobbet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Matsmart


Jag kliver ur ambulansen, tar sökarna från den avgående personalen och byter ambulans. Vi har denna gång byte av personal vid en rastplats/parkeringsplats för pendlare för att inte lämna stadens innerstad då det är ett evenemang i stan. 

I den sekund jag kliver ur ambulansen på detta ställe får jag en chock. Jag utbrister direkt, ”fy vad skräpigt det är här”! 

Vi åker till vår station, går igenom ambulansen så vi vet att den är komplett och redo för larm. Men jag kan inte sluta tänka på hur det såg ut på den där parkeringen. Det fanns inte ett enda sopkärl som man kunde slänga sopor i, utan allt låg verkligen på marken, och inne i skogen. 

Dagen efter åkte vi till samma plats för att återigen göra personalbyte och jag ser ännu en gång hur hemskt nerskräpat den här platsen är.

När jag kommer hem känner jag mig irriterad, jag förstår inte hur människor, unga som gamla, förmår sig att slänga plast, glas, blöjor och däck i naturen. Jag tänker att man har ju haft förmågan att ta det dit, då borde man lika gärna kunna åka till återvinningen. Har man haft en trevlig stund med god dricka och en pizza på en picknickfilt i skogen, låter det i mina öron konstigt att man sedan bara går därifrån och lämnar allt i naturen? Naturen har funnits där för dig för att du ska få en trevlig stund ute i det friska, bland träden, i skogen, i ensamheten och i tystnaden. Vad har naturen gjort för att förtjäna att du lämnar kvar ditt eget skräp på platsen?

En vecka senare var jag och jobbade igen och efter jag slutat åkte jag till platsen och plockade upp allt skräp. Handdukar, filtar, blöjor, flaskor, en hel säck med skräp låg inkastad i skogen mm. Cirka 15kg samlade jag ihop, plus ett däck, på en yta av cirka 20kvm. Ja jag kände mig stolt över min prestation men jag hade varit ännu mer stolt om jag hade sluppit att plocka upp det. 

Annons

Jag lämnade allt skräp på återvinningen. Jag gick fram till de som arbetar där och frågade hur jag skulle göra, det är ju osorterat. ”Inga problem” fick jag som svar. Jag fick lämna allt där så skulle de sortera det korrekt. Han sa bara med ett leende på läpparna: ”Bra jobbat!”. 

Jag har blivit inspirerad av Björn Ferry och hans fru Heidi Andersson och deras klimat och miljötänk.

Jag hittade en rolig app som heter “Skrappen” där man kan arrangera skräpplockarevenemang eller bara registrera det du har plockat en helt vanlig dag. Detta för att se vad andra gör, visa vad du gör och bli inspirerad av andra när man ser att man absolut inte är ensam att göra detta. Dessutom kan du delta i de evenemang som arrangeras i din närhet (inget samarbete).

IMG_1273.JPG

Om du gör något liknande för naturen, litet som stort, tagga gärna med haschtaggen #renanaturen eller registrera dina plock i Skappen appen :)

Annons